Lifestyle, Warszawa, Weekend
Dodaj komentarz

Sobotni lunch z przyjaciółmi

Z naszych podróży przywozimy mnóstwo inspiracji kulinarnych. Dzielimy się nimi ze znajomymi, zapraszając ich do siebie. Tym razem popołudnie spędziliśmy przy dobrym winie i wołowinie po burgundzku, opowiadając sobie anegdoty, przeżycia i zabawne sytuacje z naszych bliższych i dalszych wypraw.

Nasz przepis na wołowinę w kilku krokach (dla 5 osób):

  1. 1 kg rostbefu zalewamy czerwonym winem (my wybraliśmy dobre Merlot) i zostawiamy na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia przekrojone na pół cebulki oraz pocięte na centymetrowe kawałki marchewki oraz seler naciowy, dodajemy do podsmażonego na oliwie rostbefu; dusimy podlewając winem (ok. 5 min.).
  3. Całość zaprawiamy 2 łyżkami mąki oraz dodajemy gałązki tymianku.
  4. Przekładamy do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia i pieczemy 3 godziny w temperaturze 160C (od czasu do czasu mieszając).
  5. Podajemy z pure ziemniaczanym, przyprawionym świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Untitled

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s