Foodie, Lifestyle, Przepis, Tastytable
Dodaj komentarz

Prosto i sezonowo, czyli galette ze śliwkami

Kochani, obserwując Instagrama – widzicie nasze rytuały kulinarne. I tak co tydzień, gdy tylko jesteśmy w domu, pieczemy chleb. Taki puszysty, na zakwasie, wg. dopracowanej receptury. Wraz z gośćmi wjeżdżają też ciasta – od klasyków, jak szarlotka, po wegańskie i bezglutenowe tarty.

Zdecydowanie jesteśmy zwolennikami wykorzystywania tego, co w sezonie najlepsze i najświeższe. A jeśli jeszcze możemy coś przygotować bardzo szybko i efekt jest więcej niż zadowalający, stajemy się wierni przepisowi i możemy go powtarzać bez przerwy!

Tak było z galette. Galette ma francuskie „korzenie” i jest to rodzaj kruchego ciasta, wałkowanego na płasko, z niedbale zawijanymi krawędziami i przeróżnym nadzieniem: od słodkich do wytrawnych. Ja częściej stawiam na wersje słodkie, jesienią wykorzystuję jabłka, gruszki czy – jak w tym przypadku – węgierki.

Foodie_Tastytable_ciasto_galette_sliwki_plum (1 of 12)Samo przygotowanie jest niezwykle proste. Nawet nie potrzebujecie formy! Wystarczy kilka prostych składników i papier do pieczenia.

Foodie_Tastytable_ciasto_galette_sliwki_plum (4 of 12)Foodie_galette_tastytable (1 of 2)

Żeby przygotować kruchy spód potrzebujecie:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 140 g schłodzonego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 80 ml maślanki,
  • szczyptę soli.

Całość zagniatacie, chłodzicie w lodówce przez pół godziny, a następnie wałkujecie na kształt koła i przenosicie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujecie zmielonymi migdałami (3 łyżki), a na nie wykładacie pokrojone w plasterki śliwki (400g), zostawiając ok 2,5-3cm ciasta od brzegu. Ja całość posypuję jeszcze brązowym cukrem i cynamonem. Brzegi ciasta zawijacie do środka na owoce i smarujecie roztrzepanym jajkiem, aby nabrały koloru podczas pieczenia. Pieczecie w 200st. przez 35 minut.

Foodie_galette_tastytable (2 of 2)Foodie_Tastytable_ciasto_galette_sliwki_plum (5 of 12)Foodie_Tastytable_ciasto_galette_sliwki_plum (9 of 12)

Ciasto jest niezwykle aromatyczne, idealne zarówno na ciepło z gałką lodów (np. cynamonowych), jak i po wystudzeniu. Choć mogę zapewnić, że ciężko czekać do momentu, aż wystygnie 😉

Foodie_Tastytable_ciasto_galette_sliwki_plum (6 of 12)

Innym ciastem, które w wersji ze śliwkami jest równie pyszne, co tarta rustykalna, jest ucierane z kruszonką (choć trafniejszą nazwą byłaby „kruszonka ze śliwkami”, bo za każdym razem jak piekę to ciasto kruszonki jest więcej niż puszystego spodu!).

Foodie_Tastytable_ciasto_galette_sliwki_plum (7 of 12)

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s